Bústia: El català, presses i giragonses
¿Els abanderats de la independència de la nació no són capaços de fer un pacte nacional per la llengua?
En el debat sobre el 25% tinc la sensació que alguns polítics parlen de la situació del català com si fos una situació estàtica. Com si les velles idees fossin del tot aplicables al present. Després de 40 anys de democràcia i teòrica normalització lingüística el castellà no ha parat d’avançar, tant en el punt de vista lingüístic com identitari. L’endarreriment en l’ús social del català comporta i comportarà un retrocés en la seva presència a les escoles amb independència del que puguin dictar els tribunals. Com ho prova que en bona part de les escoles catalanes la presència del castellà ja és molt superior al 25%. I tot ha passat mentre els polítics, ara tan amoïnats, miraven cap a una altra banda.
El consens històric perilla. S’entén el neguit d’alguns polítics, però es fan estranys les presses i les giragonses. La guerra de faccions – a veure qui és més pur amb la llengua – només porta a la decepció i la fragmentació. Sembla que no s’entengui que la presència del català depèn més del seu entorn sociocultural que de les sentències del TSJC. El missatge que s’hauria de traslladar a l’opinió pública és que el català és cosa de tothom, pensi el que pensi, vingui d’on vingui, tingui la llengua materna que tingui. La llengua és un patrimoni col·lectiu i ha de ser un element de cohesió, no de divisió. Penso que estem perdent una batalla que no només es lliura a l’escola.
Si volem recuperar-nos hem de seguir lluitant en tots els terrenys amb tenacitat, perquè el desenllaç no es pot deslligar del futur polític del país. Em sembla que alguns encara no ho han entès. Quan van mal dades, i ara hi van, és quan més falta fa una actitud serena, responsable, compromesa. És quan ens cal el cap fred i generositat. El que ens hi juguem és l’existència com a poble.
Miquel Estapé
Article d’opinió. La REVISTA DE RIPOLLET no es solidaritza necessàriament ni es fa responsable de l’opinió dels col·laboradors