Prevenció, denúncia i atenció integral a les víctimes del masclisme
Davant els casos de violència masclista és de vital importància que les dones que la pateixen se sentin acompanyades pels diferents serveis i, sobretot, escoltades. Aquest 25N s’ha explicat el protocol d’actuació, amb un imprescindible treball en xarxa de les institucions i serveis que han d’atendre les víctimes.
El 25N es commemora el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, una jornada que a Ripollet enguany ha volgut posar el focus no només en les violències més tràgiques, com els assassinats o agressions sexuals. Des de la Taula Feminista i la Comissió de Gènere del consistori han volgut parlar també de les violències més silencioses, com pot ser l’econòmica, la laboral o la digital.
Un dels punts forts del programa va ser la jornada que es va dur a terme el passat dissabte 20 al Centre Cultural, on es va explicar com s’aborden les violències masclistes des de les institucions. Abans d’explicar el protocol, la jurista i advocada Lucía Ortiz va fer un repàs de les diferents formes de violència de gènere i com estan tipificades penalment, com es manifesten i en quins àmbits ho fan. Una xerrada molt esclaridora i que va servir d’introducció a la segona part de la jornada, on es va explicar el protocol municipal d’atenció a les violències de gènere.
Diferents membres del SIAD de Ripollet (el Servei d’Informació i Atenció a les Dones) van explicar que es tracta d’un “protocol que vol ser un instrument integral” no només d’actuació sinó també duent a terme accions de prevenció. Des del SIAD van explicar que quan es detecta un possible cas de violència, “el més important és que la dona se senti escoltada”. És un procés que ha de fer la mateixa dona “sentint-se acompanyada pels serveis”, ja que poden haver-hi casos en els que la dona “senti que el sistema li ha fallat”. Per evitar-ho, cal fer un important “treball en xarxa”. I és que després d’una primera atenció, es fan possibles derivacions a atenció social, jurídica i psicològica i se’n fa un seguiment. Però l’abordatge és diferent depenent de si hi ha indicis, situacions de violència sense risc immediat o si la situació requereix d’una resposta urgent.
Qui també treballa per atendre possibles víctimes de violència són els cossos policials. De fet, els Mossos d’Esquadra tenen els Grups d’Atenció a la Víctima, que s’encarreguen d’atendre i fer seguiment dels diferents casos. Es posen en marxa en el moment en el qual tenen notícia que una persona pot ser víctima i el seguiment acaba quan finalitzen les circumstàncies de risc. “L’actuació amb la dona comença molt abans que el procés de denúncia”, va explicar la responsable del GAV a Ripollet.
“Després del primer confinament hi va haver un increment d’atencions al SIAD i s’ha mantingut”
En el que portem d’any vuit dones han mort en casos oficialment considerats violència masclista a Catalunya. La xifra puja a 15 si afegim totes les dones assassinades per homes. La xacra continua i no només amb assassinats. Durant el 2020, l’any de la pandèmia i l’últim any complet amb dades, els Mossos d’Esquadra van atendre a tota Catalunya a 12.594 víctimes de violència masclista en l’àmbit de parella, 3.583 en l’àmbit familiar i 1.628 en l’àmbit social o comunitari. I no sempre la violència arriba a comissaria. Des del Servei d’Informació i Atenció a les Dones expliquen que també han notat un increment de demandes d’atenció. La coordinadora de l’àmbit de Drets Socials, Marta Gili, explica que “després del primer confinament vam veure un increment”, “de juny a octubre vam atendre el doble de dones i la xifra d’atencions ha tingut continuïtat amb una demanda setmanal de mitjana”. Aquest increment d’atencions ha obligat inclús a “replantejar tot el servei pel gran nivell de demanda”.
Acció reivindicativa del Comitè de Dones
Més enllà de la jornada del passat dissabte, el programa d’actes ha inclòs propostes com un taller d’autodefensa i teatre feminista per a joves a càrrec de la companyia Las Fritas que han interpretat la seva obra ‘First Round’. Una proposta de teatre feminista amb debat posterior que ja es va poder veure al municipi el passat 8 de març. Seguint amb els actes dedicats als joves destaca la mostra de llibres “Lletres Violetes” a la Biblioteca, que hi estarà instal·lada fins a finals de novembre i que va acompanyada d’una maleta amb llibres sobre la menstruació i una copa menstrual que la Biblioteca ha lliurat als insituts.
Pel mateix 25N, el Comitè de Dones ha preparat una acció reivindicativa al voltant de la lluita contra la violència masclista. Sota el títol “Totes fem xarxa”, el Comitè de Dones convoca a la població a participar d’aquesta intervenció, que finalment es durà a terme a partir de les 18h al Centre Cultural i no a la Plaça del Molí, com estava previst inicialment, per les previsions de pluja.