Primer cap de setmana sense confinament des del mes d’octubre

Fa més de cinc mesos que els caps de setmana no es podia sortir de Ripollet o del Vallès Occidental sense causa justificada. Un confinament perimetral superat a partir d’aquest cap de setmana quan passa a estar permesa la mobilitat arreu de Catalunya sempre que es faci el desplaçament amb la bombolla de convivència. Es recomana portar certificat autorresponsable i documents per acreditar el grup de convivència. Així s’espera que dissabte sigui un dia diferent. També perquè serà el primer de l’any que podran obrir els comerços no essencials.
El govern ha començat a alleugerir les mesures però ho fa fent equilibris. A un plat de la balança hi ha la necessitat de recuperar activitat ara que les xifres de contagis i d’ingressos hospitalaris ha baixat però a l’altra hi ha el temor que el relaxament pugui provocar una nova onada de contagis i més restriccions abans que la protecció de la vacuna sigui efectiva en la població general.
Al nostre municipi seguim amb una incidència acumulada a 14 dies més elevada que la catalana. Dimarts era de 225 i una velocitat de reproducció de 1,13 pels 193 i 0,95 que es registren en general a Catalunya. De fet, aquest mes de març s’ha trencat la tendència a la baixa que va haver al febrer i s’allunya la possibilitat de sortir del risc molt alt de contagi. En les últimes dues setmanes a Ripollet encara s’han registrat 90 nous contagis i cal lamentar una nova defunció per COVID, que apuja el total fins les 62.
Preocupen les persones sense feina i els infants i adolescents
El Consell Comarcal del Vallès Occidental acaba de presentar un informe sobre l’impacte de la COVID a la comarca. L’estudi confirma que la pandèmia ha portat “un increment de la pobresa i l’agudització del risc d’exclusió social, especialment de dones, infants, joves i població migrada, entre d’altres”. Xifra en 4.982 les persones ateses a Creu Roja entre març i setembre de 2020, el que representa un increment d’un 143% respecte l’any anterior i destaca que les sol·licituds de beques menjador també han crescut un 10%.
L’Informe identifica a la gent gran, les dones i les persones migrants com els col·lectius més afectats. Tanmateix assenyala que mirant endavant els col·lectius que més preocupen pel seu risc d’exclusió són les persones que han perdut la feina o negoci i la infància i adolescència.