Proposen declarar la casa del Pont Vell com a bé cultural d’interès local

Aquest mes de setembre ha finalitzat l’estudi historicoarquitectònic de la casa comprada per l’ajuntament a la carretera de l’Estació. L’immoble s’ha de convertir en un casal i podria ser declarat Bé Cultural d’Interès Local.
Així ho aconsellen els tècnics que han fet l’estudi. Consideren que l’immoble és un testimoni singular d’una època i apunten que el seu bon manteniment hi aporta més rellevància. Aquest estudi sobre l’edifici i el que es va encarregar sobre el mobiliari i els objectes que hi havia a l’interior, permetran avançar en el projecte de convertir l’espai en un nou equipament.
El passat mes d’agost es va adjudicar l’elaboració dels plànols i el pla d’usos, que s’espera estiguin a finals d’any. Després serà l’AMB qui encarregarà el projecte executiu.
Una casa iniciada a començaments del segle XX i finalitzada en els anys 50
L’estudi històric no ha pogut certificar que la casa sigui obra de l’arquitecte Josep M. Balcells, com diu la família Casas Verdaguer, propietària des del primer dia de l’immoble. Però sí ha permès datar entre 1905 i 1919, probablement abans de 1913, la primera construcció. Va ser una planta baixa i la teulada. Als anys trenta es va fer un pis nou i al 1954 es van aixecar les quadres i les porqueres al pati.
La casa és així una mostra de convivència de residència familiar amb l’activitat comercial, en aquest cas una merceria. A més de la història, l’estudi destaca alguns elements originals d’interès que es troben ben conservats com l’estucat i esgrafiat de la façana; el forn de llenya i la pica de la cuina; la decoració pictòrica a les estances de la planta pis; els falsos sostres amb respiradors, o el pou, el safareig i el cup. Pel que fa a l’interior s’han catalogat 235 objectes i gairebé 4.000 documents.
Fotografies: Ajuntament de Ripollet