Salut anuncia l’inici de la vacunació massiva a partir del mes d’abril
El govern de la Generalitat assegura que ja ho té “tot preparat per vacunar al 70% de la població amb el mínim temps possible”, és a dir, quan arribin les vacunes. Aquest dimarts la consellera de Salut i el vicepresident van explicar com serà la campanya de vacunació massiva.
Segons el Departament el sistema de salut ordinari disposa ja de la capacitat de vacunar “200.000 persones cada setmana”, com es fa amb la campanya de la grip i han preparat un desplegament especial per pujar aquesta xifra fins a les “500.000 vacunes setmanals”.
Per fer-ho compten amb una borsa de més de 10.000 professionals i s’ha planificat també ampliar els llocs de vacunació per arribar als 500 punts. Es compta amb els 433 CAPs, 46 nous espais mitjans que s’habilitaran a diversos municipis i sis grans espais, entre els quals hi ha la pista coberta d’atletisme de Sabadell, que porta mesos habilitada com hospital de campanya però no s’ha arribat a utilitzar mai.
L’activació de tot aquest pla dependrà de la quantitat de vacunes que arribin. Es calcula que la quantitat augmentarà considerablement al maig i serà a partir d’aquí que es farà una crida general a la població. La citació per vacunar-se serà a través de missatge de SMS o per trucada telefònica i es començarà per la població de més edat de les franges per les quals hi hagi dosis.
Fins que la vacunació massiva comenci es continuarà amb el doble pla de vacunació. Les pròximes setmanes se seguirà vacunant als majors de 80 anys i també als menors de 65 de serveis essencials i s’afegeixen ara persones d’entre 60 i 65 amb patologies o considerades de risc.
Per cada major de 75 anys vacunat hi ha tres de menys de 64 amb el vaccí
Segons les dades del Departament de Salut el passat dimarts ja hi havia a Ripollet 2.793 persones amb una dosi de la vacuna i 1.386 amb les dues. Això suposa que poc més del 7% de la població ja ha rebut la primera dosi. Fins ara a Ripollet s’estan vacunant més dones que homes, un 70% de les primeres dosis s’han posat a dones. I la doble via de vacunació derivada de les limitacions imposades al vaccí d’AstraZeneca han fet que per cada veí major de 75 anys vacunat hi hagi tres persones d’entre 15 i 64 anys que ja ha rebut la primera dosi. Al nostre municipi la meitat, el 50%, de les vacunes posades han estat BioNtech/Pfizer. Les Oxford/AstraZeneca ja suposen un 44% i la resta, poc més del 5% Moderna/Lonza.
A l’espera que la vacunació s’acceleri els pròxims mesos encara caldrà seguir les mesures de contenció del virus i restar pendents de l’evolució. En l’última setmana s’ha confirmat una estabilització dels indicadors al nostre municipi. S’arriba a Setmana Santa amb una incidència acumulada a 4 dies i un risc de rebrot per sobre de 250. Amb la Rt gairebé a l’1 i la taxa de positius al voltant del 5%. Una situació encara de risc molt alt.