Santi Morera: “El centenari és una mostra de l’arrelament que té l’entitat a les tres ciutats”

La Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada inicia aquesta tardor la celebració del seu centenari. Parlem sobre l’aniversari i com ha canviat la tasca de la Creu Roja al llarg d’aquests anys amb el seu president, Santi Morera.
Revista de Ripollet: Aquest setembre celebreu cent anys. Què ens podeu explicar d’aquest aniversari?
Santi Morera: Ens fa molta il·lusió, som una entitat antiga però amb vocació de continuar durant molts anys. L’aniversari és una mostra de l’arrelament que té l’entitat a tots tres municipis, i això ens omple d’orgull.
Farem una exposició que rotarà pels tres municipis que pretén recollir alguna imatge significativa des dels primers temps de la Creu Roja a les nostres localitats. També el 6 de novembre fem un acte de reconeixement al voluntariat i als socis. Farem una paella popular en col·laboració amb la Comissió de les Festes de Sant Martí de Cerdanyola.
RdR: Els voluntaris són un dels valors més importants que té la Creu Roja.
S.M.: Sí, la Creu Roja en aquests cent anys ha canviat moltíssim però el nexe comú són els voluntaris. Ara tenim més de 450 voluntaris i més de 3.000 socis entre totes tres poblacions. Fem una feina important de transparència, tenim tota la informació a la nostra web i això ens dona credibilitat davant els socis que tenim. De fet, n’hi ha alguns que porten molts anys confiant en nosaltres.
RdR: Quin ha estat el repte més important al que us heu enfrontat en aquests anys?
S.M.: En els seus inicis, la Creu Roja estava centrada en els serveis sociosanitaris, fèiem el trasllat en ambulàncies i també teníem algun hospital. Quan les administracions van començar a ocupar-se d’aquest tema, nosaltres ens vam enretirar i vam buscar altres vies d’actuació. Ara ens dediquem a fer atencions i accions amb col·lectius vulnerables específics. Aquesta reinvenció va ser tot un repte.
RdR: A més de la vostra feina dia a dia, també hi sou quan cal fer front a fets extraordinaris, com la crisi de la COVID.
S.M.: Quan es presenten aquestes situacions, l’organització té capacitat de respondre amb molta rapidesa. Amb l’esclat de la COVID nosaltres no vam tancar ni un dia, ens va tensionar com a organització i els treballadors van ser-hi tot i les pors i incerteses, també cal reconèixer la seva tasca. Altres fets que hem atès també han estat l’atemptat a Barcelona o l’accident de Germanwings, allà hi vam desplaçar personal especialitzat en psicologia per atendre les famílies de les víctimes.