‘Stockmann’ tanca el programa del segon trimestre de l’Associació d’Espectadors
Nou divendres de teatre amb la darrera proposta del segon trimestre de l’Associació d’Espectadors del Teatre del Mercat Vell. Es tracta de l’obra de teatre “Stockmann”, una adaptació d’Oriol Tarrasón de l’obra ”Un enemic del poble”, escrita pel dramaturg Henrik Ibsen. “Stockmann” és una història de suspens ambientada a Noruega, on l’expansió econòmica d’un balneari es veu amenaçada pel doctor Stockmann. Es tracta d’una obra que enfronta dues alternatives, l’ideal de la justícia i la veritat i la covardia humana.
“Stockmann” es pot veure el divendres, 21 de març, al Teatre Auditori del Mercat Vell a les 21h. Les entrades tenen un preu de 16 euros i es poden comprar una hora abans de l’espectacle a la taquilla del teatre.
Música i teatre al tercer trimestre
El tercer trimestre de la temporada de l’Associació d’Espectadors s’iniciarà el proper 4 d’abril amb “Recurso de Amparo”, un monòleg d’Amparo Moreno. Al llarg del tercer trimestre ambé es podrà veure l’obra de teatre “Nits de ràdio dos punt zero” (25 d’abril), l’espectacle musical “Les veus del País Valencià” (9 de maig), l’obra de teatre “Lucrècia o Roma libre” (23 de maig), i el concert “Els Intocables” de Carles Cases (6 de juny).
CRITICA DE TEATRE – STOCKMAN
Adaptació lliure d’ Un enemic del poble d’Henrik Ibsen. Adaptació i direcció: Oriol Tarrasón.
Acabem d’enlluernar-nos amb la gegantina –en tots els sentits– proposta que ens ha fet el Teatre Lliure de l’obra d’Ibsen a càrrec de Juan Mayorga i Miguel del Arco, quan arriba a Ripollet aquesta versió minimalista que la temporada passada va triomfar en les sales de petit format. Minimalista en el sentit de proposta escènica, senzilla i simple, amb un repartiment reduït i excepcional, que es multiplica quan cal; muntatge que conserva tota la força de l’obra original. Ibsen planteja un problema ben simple: el Dr. Stockman descobreix que les aigües del balneari del que viu la seva ciutat estan contaminades. A partir d’aquesta premissa es posa en marxa una maquinària dialèctica complexa i visionària (penseu que l’obra està escrita el 1882 !!), una lluita entre els diferents poders que marquen la vida social i política de qualsevol comunitat, que acaba essent un combat entre la força de la majoria (l’arrel de la democràcia) i la força de la raó i de la veritat. Es una peça excepcional quan a contingut, ja que aporta una gran càrrega política i uns elements d’anàlisi perfectament vigents avui en dia. Part del discurs que pronuncia el Dr. Stockman en la que es l’escena més famosa de tota la obra ha estat qüestionat més d’una vegada. Jo només us demano que escolteu amb atenció i analitzeu meticulosament tot el que es diu i qui ho diu. Potser descobrireu paral·lelismes tenebrosos amb temes que ens toquen molt mes a prop. Potser us plantejareu si vivim en el millor dels sistemes polítics. Segurament podríeu –podríem– mantenir un col·loqui apassionant a partir de tot el que veurem a l‘escenari. Una cosa es segura: és teatre del gran, fet en format petit, que no us deixarà gens indiferents. Imperdible.
Joana Raja