Tribuna: Sobre el model de recollida de residus

El Sr. Gabarra de Ciudadanos, ens obsequiava en un article d’aquesta revista amb una altra de les seves perles sobre el model de recollida de residus pel futur del nostre municipi.
Ens alarmen les seves afirmacions per la desinformació que manifesten. Malgrat haver-li-ho explicat altres vegades, continua apostant pel model de contenidors soterrats. Si Ciutadans volen informar-se una mica, comprovaran fàcilment amb una simple cerca a internet que molts municipis estan eliminant els contenidors soterrats, o s’ho estan plantejant, per l’elevat cost que suposen. A més aquest model de recollida ocupa més espai en la via pública que els contenidors en superfície i alenteix molt la recollida dels contenidors. Per acabar-ho d’adobar, resulta molt més car, i la seva implementació a Ripollet suposaria un augment de la taxa de recollida d’escombraries. Justament el Ciutadans diuen que no volen fer.
Més alarmant encara és la negativa de Ciutadans a un sistema de recollida porta a porta. Suposem que sabran que la Unió Europea ha marcat uns objectius de recollida de residus urbans, dels quals a Ripollet n’estem molt allunyats. La conseqüència de no acomplir-los és importants sancions econòmiques, que indubtablement acabaran repercutint també en el nostre rebut de les escombraries.
El problema de “l’eliminació” dels residus urbans que generem està esdevenint endèmic. Els Ecoparcs, com ja s’havia advertit, no són més que plantes de transferència de residus, sense millorar-ne el reciclatge. Les reiterades campanyes de sensibilització de la població no obtenen cap resultat significatiu, i els resultats de la recollida selectiva estan enquistats al voltant del 30 %, quan haurien de ser del 60 % segons la Unió Europea. Tot plegat aboca a un escenari de buscar nous espais per abocadors i / o augmentar la incineració de residus, que, com és demostrat, és altament perillosa per la salut.
Qualsevol alternativa de millora de la recollida selectiva de residus ha de passar per un sistema en el qual els residus que generem deixin de ser “anònims” i que incrementi significativament la porció de brossa orgànica recollida selectivament. El “porta a porta” pot ser una solució que acompleixi aquests objectius. A molts municipis s’ha implementat amb èxit.
Negar-se a una millora de la recollida selectiva dels nostres residus és una greu irresponsabilitat ambiental i social. Només és fruit d’un “curterminisme” polític que no hi veu més enllà dels vots que es poden esgarrapar de manera immediata i que acaba hipotecant el futur de Ripollet, del medi ambient i de les persones.
.
Decidim Ripollet
Article d’opinió. La REVISTA DE RIPOLLET no es solidaritza necessàriament ni es fa responsable de l’opinió dels col·laboradors
.
Decidim Ripollet
Article d’opinió. La REVISTA DE RIPOLLET no es solidaritza necessàriament ni es fa responsable de l’opinió dels col·laboradors