Una cinquantena de persones mostren el seu rebuig per la violència contra els migrants

Acollim Cerdanyola-Ripollet i Unitat Contra el Feixisme i el Racisme van convocar el passat divendres 1 de juliol una protesta pels fets de Melilla del passat 24 de juny. Una convocatòria a la qual van assistir una cinquantena de persones de totes dues poblacions, que van fer de la Plaça d’Emma Maleras el seu punt de trobada. Es tracta d’una protesta que es va dur a terme simultàniament a diverses poblacions d’arreu d’Espanya, promoguda per les ONG de Melilla, i que volia denunciar la violència policial que van patir les persones migrants quan volien creuar la frontera entre Marroc i Espanya a Melilla. Uns fets que van deixar 37 persones mortes i més de 300 ferides.
En el comunicat que es va llegir a la plaça, les entitats socials denunciaven “la vulneració de la legislació internacional en matèria de drets humans” i “la legitimació del racisme institucional”. Les entitats demanen així una “recerca independent que esclareixi les morts i la reparació de les víctimes” i “l’accés a una sanitat de qualitat a les persones ferides”. En un pla més general, en el comunicat també es demanava la “finalització de les devolucions en calent”, “la protecció, garantia i mecanismes de monitoratge dels Drets Humans a la Frontera Sud”, “transparència en relació amb la nova etapa entre Espanya i Marroc” i la “derogació de la Llei d’Estrangeria”.
Després de la lectura del manifest, alguns dels assistents van fer una lectura de poemes i, en acabar, van fer una petita marxa per l’Avinguda de la Creu Roja fins als Quatre Cantons.
Sense consens en el ple per condemnar els fets
La manifestació es va fer un dia després que el ple municipal manifestés “el seu rebuig pels tràgics fets registrats divendres a la frontera entre el Marroc i Melilla, que es van saldar amb la mort de 27 migrants, segons les autoritats marroquines, i d’almenys 37, segons les ONG”. La denúncia es va fer gràcies a una moció debatuda d’urgència i presentada per Decidim i subscrita pel regidor no adscrit, Eugeni Montanuy, i Ciutadans. Aquests van ser també els regidors que van donar suport al text mentre que SOM Ripollet i el PSC van votar en contra. La regidora Melodi López va apuntar que consideraven la moció com a “precipitada perquè els fets encara s’estan investigant”. La regidora socialista Sònia Martín va lamentar els fets però va argumentar el seu vot explicant que abans d’assumir responsabilitats o acordar mesures per evitar noves tragèdies “cal aclarir al màxim les causes d’aquest accident per tal d’aturar el tràfic il·legal que màfies organitzades fan enganyant a persones que fugen dels seus païssos d’orígen cercant legítimament noves oportunitats”.
Tot plegat uns qualificatius diferents que els que utilitzava la mateixa moció que expressava “el condol per les persones mortes i les seves famílies”, reclamava “la identificació de cada una d’elles” i condemnava “la violència exercida per les forces de l’ordre de la que hanestat víctimes les persones migrades subsaharianes, així com les devolucions, allunyaments i expulsions, que han causat nombroses víctimes entre morts i ferits”.