Prop de 200 persones es concentren a l’Ajuntament contra el Ripollet Aporta

La crida contra el porta a porta feta a les xarxes socials va aplegar a prop de 200 veïns davant l’Ajuntament amb motiu del ple municipal de juny. Els llocs de públic de la sala de plens es van omplir aviat i la majoria dels concentrats es van haver de quedar a la porta. Des d’allà i poc després que comencés la sessió van demanar la dimissió de l’alcalde i sobretot van manifestar el seu enuig pel canvi en el sistema de recollida de residus.
Mentrestant a la sala de plens la sessió es desenvolupava sense incidents. No es va parlar dels residus fins que es va arribar a la moció presentada per Ciutadans. El partit taronja demanava que s’ajornés la implantació fins a finals d’any per l’angoixa i la desinformació que hi ha. El text va rebre el suport de la regidora de SOM Ripollet, Melodi López, qui va criticar que pel que fa a la informació el govern “no ha fet res del que va prometre”. I del PSC Ripollet que va insistir “que en cap cas s’hauria d’implantar en tot el municipi de cop”, va dir Luís Tirado.
Però la moció no va prosperar perquè tant el regidor no adscrit, Eugeni Montanuy com Decidim van votar en contra.
No va prosperar però sí va servir perquè el govern expliqués amb detalls i per primera vegada en el ple municipal el nou sistema. Ho va fer la tinent d’alcalde, Pilar Castillejo, que va començar afirmant que “a Ripollet no farem un sistema de porta a porta, fem un sistema híbrid que combina diverses coses”. Entre aquestes coses hi ha contenidors oberts, com els actuals; contenidors tancats que només s’obriran amb targeta, i porta a porta per a la recollida de tres fraccions a tot el municipi, excepte la zona de Pont Vell – Tiana.
Va seguir explicant el funcionament d’aquest nou sistema anomenat Ripollet Aporta.
També va reconèixer que “és cert que hi ha desinformació encara” i que “segurament es pot fer més i millor” però va explicar que fins ara s’han fet més d’una vintena de reunions sectorials, que s’ha atès a més de 1.600 persones en els punts d’informació als carrers, que s’han atès més de 100 trucades, s’han visitat 718 activitats econòmiques i s’han fet visites de diagnosi amb presidents d’escala havent fet ja més de 200 reunions i que la meitat d’ells han acceptat com a solució utilitzar un bujol, un contenidor petit amb rodes, en la comunitat.
Va explicar també que serà a partir de dilluns que començarà el procés d’implantació de forma progressiva i que s’obrirà l’oficina del nou sistema a la seu de l’AV Maragall.
Va tancar la seva intervenció reiterant que “no imposem”, “estarem molt atents per ajustar, ampliar o modificar el que calgui”, “sabem que vivim en una ciutat complexa i estem disposats a adaptar el sistema a la realitat concreta de cada espai”. L’alcalde, JM Osuna, responent les interpel·lacions del públic, va insistir en la mateixa idea assegurant que “és un model viu, flexible, dinàmic, que anirem ajustant i fent els canvis que calgui”, “sabem que és una mesura impopular, complexa, que genera dificultats i que els canvis d’hàbits són difícils però tenim el convenciment que valdrà la pena”, “fem el canvi per responsabilitat i no per caprici ni per molestar ningú”, “aquesta és una acció contra el canvi climàtic i serè el primer en reconèixer que amb això no hi ha prou i que no només podem demanar esforços als veïns però com a Ajuntament actuem en les nostres competències”.
Tot la situació viscuda va demostrar que els 40 minuts d’intervenció d’Osuna i Castillejo explicant el funcionament i els motius que porten a l’aplicació del nou sistema s’haurien d’haver fet molt abans. Que això hauria pogut evitar neguits i dubtes de molts dels veïns que estaven a la sala de plens i també de molts que s’havien quedat fora sense poder entrar.
Des de baix alguns dels concentrats, perquè molts ja havien marxat quan a dalt es parlava del tema, explicaven que les paraules del govern no els hi havien convençut. Es mostraven contraris als sistemes d’identificació i a la restricció horària. Exposaven dubtes sobre com funcionarà “en comunitats amb ocupes incívics” o en carrers “molts petits on les bosses impediran el pas per la vorera”. També expressaven la seva preocupació perquè les bosses de rebuig o envasos puguin “embrutar els carrers i deixar brutícia i això pugui generar la proliferació de plagues”. Tanmateix consideraven que “és tornar al passat, als anys 80 quan no hi havia contenidors i deixaven les bosses amuntegades al carrer” i hi havia d’escèptics amb el funcionament, “si ara hi ha contenidors trencats, bruts o que no són suficients que passarà quan no funcioni la targeta o la gent no deixi les bosses on toca”.
Dubtes i queixes com aquestes es van poder escoltar també en acabar la sessió del ple. A la sala i al carrer. A dalt una veïna va demanar que s’escolti als ciutadans que el que senten “és impotència” i que el procés “no s’està fent bé”. L’alcalde li va respondre que prenen nota. Van seguir a baix on Osuna i Castillejo van atendre a algunes dels veïns que hi quedaven. Més explicacions i més resolució de dubtes, que encara hi ha molts.