Veus: Del tactisme polític al debat cap a la República Catalana

Els plens municipals solen ser molt avorrits, però això no impedeix que és l’expressió política dels grups que els componen.
El passat ple de febrer es va veure en les mocions i els debats, el tactisme polític dels partits, per un costat: la proposta del canvi de la benzinera, calia desgastar el govern de Decidim per sobre de tot, pel que malgrat que la proposta era molt raonable, demanada pel veïnat i sense cap contingut polític calia visualitzar que la majoria del Ple està en l’oposició, fins i tot la Sra. Laborda es va sumar a les tesis del PP, C’s i PSC-PSOE per desgastar al govern municipal.
A través d’altra moció el PSC-PSOE es va manifestar a favor d’iniciar el procés “de comunicació i expropiació de l’ús temporal d’habitatges buits a fi d’ampliar el parc socials d’habitatges assequibles de lloguer”. En aplicació de la llei 24/2015. Ara després de les polítiques d’habitatge que han fet ells durant molts anys de mandat d’encariment de l’habitatge, l’endeutament de les famílies i a favor del sector bancari; fins al punt que avui tenen a l’exministre d’econòmica Jordi Sevilla (aquest que li va dir a Zapatero això de l’economia tres tardes i et poso a punt) treballant pel BBVA per defensar al banc de les clàusules sol.
Altre posicionament polític és aquest que fa el PP, que demanen el que ja tenen, rocambolesc que s’informi de la informació de la qual ja disposen. Aquest grup municipal no fa feina, es passa els dies i les setmanes buscant els titulars populistes, fan titulars com “l’atur baixa a Ripollet” com si això fos degut a les polítiques del PP. Cal recordar que el PP ha fet la reforma laboral que ha fet fora a més treballadors i treballadores de tota la transició democràtica.
El debat de país es va fer amb la moció presentada per Decidim, ERC i PDeCAT que manifesta el suport de l’Ajuntament “a la celebració d’un referèndum vinculant sobre la independència de Catalunya amb una pregunta clara i una resposta binària”. Enfrontada a aquesta moció el PSC-PSOE que, amb tactisme vell i caspós, per distorsionar el debat va plantejar una d’alternativa que defensava “una reforma constitucional que transformi Espanya en un estat federal”. Ara es recorda de l’estat federat després d’haver estat governant 21 anys dels 40 que portem d’eleccions generals.
En aquest debat polític de propostes i acords es veu l’essència política dels grups municipals fortament diferenciats, els que vénen de l’herència de la transició, partit depenent dels aparells i que la feina política es fa en vertical amb les motxilles que tots coneixem i les noves organitzacions polítiques que estan vertebrant una nova forma de fer política des de la transversalitat i cada vegada més horitzontal des de la participació i des de les bases.
Aquesta nova política és trencadora i ens fa introduir-nos en projectes més ambiciosos i no de tactisme.
Avui Ripollet junt amb altres ciutats de l’esquerra transformadora, com Badalona i Cerdanyola ens conviden a participar en unes jornades per treballar sobre la República Catalana. És una trobada sobre el procés constituent. La trobada serà el segon cap de setmana de març a Badalona i Ripollet. Amb aquestes jornades es vol extreure unes propostes conjuntes sobre com ha de ser la futura República Catalana, política en majúscules, apostant perquè siguin les ciutats metropolitanes les que exerceixin de motors del procés constituent, basant-se en la defensa i la priorització dels drets socials bàsics des del coneixement i proximitat de les realitats locals, comarcals i territorials.
A més dels continguts polítics dels càrrecs electes de l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater i dels alcaldes de Cerdanyola, Carles Escolà, i de Ripollet, José M. Osuna, hi haurà debats simultanis en grup sobre habitatge i subministraments bàsics, educació i mobilitat.
També hi haurà col·loquis al voltant de ‘Les ciutats metropolitanes, motors de la República’ i propostes concretes per seguir avançant en el procés constituent cap a la República dels drets socials.
Serà una reflexió participativa sobre el paper del territori en la construcció de la República Catalana. Les jornades es tancaran amb “Com ho fem?”, on es preveu poder concretar una col·laboració futura per enfortir el paper del cinturó metropolità en el procés constituent. La voluntat és bastir un espai de confiança política metropolitana que vagi més enllà de les relacions habituals entre ajuntaments, torno a dir POLÍTICA EN MAJÚSCULES, del tactisme polític al debat cap a la República Catalana.
.
Nicolás Castellano
Article d’opinió. La REVISTA DE RIPOLLET no es solidaritza necessàriament ni es fa responsable de l’opinió dels col·laboradors
.
Nicolás Castellano
Article d’opinió. La REVISTA DE RIPOLLET no es solidaritza necessàriament ni es fa responsable de l’opinió dels col·laboradors