Veus: Les bruixes es pentinen
Des de que era ben petit sempre he sentit dir que “per la Festa Major sempre plou!”. La ubicació al calendari de les dates en que es celebra i la situació del municipi a la geografia catalana expliquen perquè la pluja durant la Festa Major no ha de ser un fenomen estrany. És habitual que a finals d’agost la temperatura del mar assoleixi els valors més alts, la seva aigua s’evapori i comencin a arribar masses d’aire més fred des de l’Atlàntic; la unió d’aquests dos factors al prelitoral i litoral de Catalunya, on es troba Ripollet, fa que en aquelles èpoques es formin tempestes amb abundant precipitació.
Efectivament, tinc records de la meva infantesa d’haver-me de quedar a casa sense poder anar a la fira per la pluja i d’altres de la meva joventut de sortir del ball de confeti corrents per no mullar-nos. Més cap aquí en el temps em ve al cap que a l’any 2002, amb les atraccions del recinte firal tancades, vam veure el Castell de Focs amb capelina i que fa només un parell d’anys es van anul·lar alguns actes per l’aigua que queia… Potser sí, que sempre hi plou!
Però… és realment certa aquesta afirmació? Si analitzem les dades meteorològiques des de l’any 1994 fins al 2024, observem que només ha plogut en 13 de les darreres trenta-una edicions de la Festa Major celebrades; per tant, hi ha hagut més edicions eixutes que no pas mullades. Tòpic desmuntat!
I plourà a la Festa Major 2025? L’any que ve es celebrarà durant els tres darrers dies d’agost i el primer dia de setembre; les dades ens diuen que, en els darrers vint-i-nou anys, guanyen per 17 a 12 els períodes del 29 d’agost a l’1 de setembre en que s’ha registrat precipitació… S’admeten apostes!
Eloi Isern
Article d’opinió. La REVISTA DE RIPOLLET no es solidaritza necessàriament ni es fa responsable de l’opinió dels col·laboradors