El consistori presenta un projecte de recuperació del patrimoni de la vinya

Pocs dies abans que es decretés l’Estat d’Alarma, el consistori tenia previst presentar el projecte “Ripollet Vital”. Quatre mesos més tard, i amb unes mesures més flexibles que permeten la celebració d’alguns actes, l’Ajuntament va convocar premsa i ciutadania per explicar un projecte que té com a finalitat la recuperació del patrimoni de la vinya a Ripollet. L’any 2008, el consistori va començar a treballar en un projecte de recuperació de la història de la vinya, amb l’exposició “Temps de vinya”, que recollia una col·lecció d’objectes, documents i testimonis al voltant del passat vitivinícola del municipi. Ara, s’ha volgut anar un pas més enllà amb un projecte que els seus autors, les empreses Sapienstravel i Emovins, reivindiquen com a “transversal” i “integral”.
L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde, José Maria Osuna, que va destacar que Ripollet Vital “és un projecte de ciutat enfocat cap al desenvolupament econòmic”. Segons l’alcalde, es tracta d’un “punt de partida que ha de donar fruits a mitjà i llarg termini”. El projecte parteix de la hipòtesis de la vinya com a element històric de Ripollet i així ho va explicar Sol Roig, directora de projectes d’Emovins, que va parlar sobre la construcció del celler cooperatiu als anys 20 i que va ser expropiat al 1973, i de l’existència d’un viver provincial de ceps l’any 1888, on s’estudiaven les malalties de la vinya i amb un component formatiu.
La presentació també va comptar amb Marisol Lage, cap de l’Oficina Tècnica d’Estratègies per al Desenvolupament Econòmic de la Diputació de Barcelona, ens que ha col·laborat amb el suport econòmic i tècnic per al projecte; i també amb Xavier Andreu, gerent de l’empresa Sapienstravel.
El projecte que es va presentar planteja tres línies d’actuacions: en desenvolupament econòmic, social i de sostenibilitat i de patrimoni. Així, està previst oferir formació i ocupació a nivell municipal i desenvolupar un pla de millora de l’hostaleria, restauració i comerç especialitzat. El projecte també incorpora una anàlisi de la viabilitat en la creació d’una vinya experimental i el foment de productes ecològics per a l’hostaleria. A nivell de patrimoni, la intenció és continuar cercant la part testimonial i fer créixer el Mercat de la Vinya que ja se celebra per Festa Major.
Sense raïm als ceps de la vinya dels Pinetons
La presentació del projecte Ripollet Vital coincideix amb un mal moment per a la única vinya del municipi, la que hi ha al parc dels Pinetons. Enguany no hi ha raïm als ceps. Un fong ha afectat les plantes i ara és molt difícil trobar algun gra mínimament sa.
El tractament d’aquesta plantació depèn de l’AMB, responsable de la conservació del parc.