Emotiu homenatge als cinc veïns deportats als camps de concentració

La quarta edició de les Jornades de Memòria Històrica han volgut posar l’accent en la II República. L’acte inaugural va recuperar l’homenatge pendent a les víctimes del nazisme
Tomás Caballero, Josep Datzira, Juan Montesinos, Sotero López i Pau Pallàs. Són els noms dels cinc ripolletencs que van veure truncades les seves vides quan van ser deportats als camps de concentració nazis. Cinc vides i cinc famílies que ara han rebut un sentit homenatge. Després de la col·locació de les llambordes Stolpersteine l’any passat, i amb unes circumstàncies sanitàries que aleshores impedien qualsevol acte públic, el consistori ha volgut homenatjar els cinc veïns amb un acte de memòria.
El Teatre Auditori del Mercat Vell va acollir dissabte passat l’acte on es van recordar les vides dels cinc veïns assassinats pel nazisme i on les seves famílies van tenir un paper molt important. Així, es va projectar un reportatge encarregat a la TV de Sabadell, amb entrevistes a familiars i un repàs a les vides dels cinc ripolletencs. L’acte també va comptar amb el parlament de Jordi Planas, en representació de les famílies; del president del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro, en un vídeo i del regidor de Memòria Històrica, Pablo López.
Reportatge de TV Sabadell – Vallès produit per l’Ajuntament de Ripollet
Actes lúdics i de memòria
Després de l’acte inaugural i de dues xerrades entre setmana, el programa de les Jornades de Memòria Històrica es tanca aquest cap de setmana amb tres actes de caràcter més lúdic però igualment reflexius. Divendres hi haurà un espectacle, “Mort a les cunetes”, que vol ser un homenatge a totes aquelles persones represaliades pel franquisme. Dissabte, la Plaça de la Constitució acollirà una jornada de recreació històrica, on es representarà la insurrecció anarquista del 33 a Ripollet, amb l’ocupació de la casa consistorial i l’enfrontament amb les forces de l’ordre. Finalment, diumenge hi haurà un recital de poesia amb la implicació de veïns i entitats.
Programa: Cap de setmana amb teatre i recital de poesia
DIVENDRES 4 DE FEBRER, a les 21h – Teatre Auditori del Mercat Vell
Espectacle “Mort a les cunetes”. Entrades a entrades.teatreauditoridelmercatvell.cat
Dissabte 5 DE FEBRER, a les 11h -Plaça de la Constitució
Jornada de recreació històrica. DIVENDRES 4 DE FEBRER, a les 21h – Teatre Auditori del Mercat Vell
Espectacle “Mort a les cunetes”. Entrades a entrades.teatreauditoridelmercatvell.cat
DIUMENGE 6 DE FEBRER, D’11 A 13.30H – Diversos espais
Lletres per la memòria. Hi participen: col·lectiu Ripollet Poesia, taller de poesia de l’Escola d’Adults, Dansa Jove Noelia España. Amb la col·laboració de: Societat Coral El Vallès i Eduardo Sánchez de la Peña Flamenca La Macarena.
A les 11h, inici i presentació de l’acte al carrer Sant Sebastià amb Sant Francesc.
De 12 a 13.30h, acte simultani al jardinet de l’Escola Anselm Clavé, capella de l’escola FEDAC i a la Plaça de l’Onze de Setembre.
LLETRES
EXPOSICIONS
Fins al 10 de març, al CIP Molí d’en Rata
“Persones, somnis, ideals: Els anys republicans a Ripollet: 1931-1936”
Fins al 19 de febrer, a la Biblioteca Municipal
“Teresa Juvé. La llibertat conscient”
Crítica de ‘Mort a les cunetes’ – “Una mena de reparació moral, una eina necessària”
El 9 de febrer del 1939, nou presoners republicans, tancats a la presó de Manresa van ser trets d’amagat a la nit, amb l’excusa de que anaven a ser jutjats a Barcelona quan en realitat van ser afusellats a la zona de Súria, però un d’ells va poder fugir i explicar-ho. L’actor Joan Valentí interpreta 5 personatges vinculats a aquests fets (des del guàrdia civil que comandava l’escamot, o una dona falangista i delatora, fins a Josep Nin, el supervivent) en cinc monòlegs de gran força i emoció, tot i que l’actor no descuida incloure pinzellades d’humor i que pot ajudar a rebaixar la tensió emocional. Però el que importa es el resultat final: un gran homenatge a uns innocents assassinats per les seves idees, un episodi mes de la brutal repressió franquista contra tots els que es consideraven enemics del règim, i que va durar tota la dictadura i que, en certa manera, com podem comprovar cada dia, ha continuat fins el present, ja que una gran part de l’estament judicial actual es hereva d’aquella dictadura.
Les cunetes de tot l’estat espanyol estan plenes de víctimes d’injustícies similars. Si els governs, siguin del color que siguin, no les volen desenterrar, vergonya eterna per a ells. Però iniciatives com aquesta modesta obra son una mena de reparació moral, i esdevenen una eina ben necessària per mantenir viva la memòria històrica i posar el focus sobre fets terribles que, de ben segur, molts voldrien que continuessin ben enterrats en les fosses de l’oblit i la infàmia. El teatre, doncs, es monstre com un instrument ben útil per documentar la història (gràcies també al recull fet en diversos llibres d’historiadors de la zona on van esdevenir-se els fets). La obra i l’actor van estar guardonats en la 24ª Mostra de Teatre Barcelona.
Joana Raja