Veus: Votar Ciutadans és votar dretes
Ripollet des de la transició sempre ha estat un poble que ha votat esquerres, és un municipi de persones treballadores, de pensament sociològicament progressista i ho ha demostrat votació rere votació, en cap procés electoral ha donat la majoria en percentatge a les opcions conservadores o de dretes. Quan parlo d’esquerres sociològiques i progressistes, sempre des de la teoria, parlo del PSC, ERC, ICV, EUA, CUP, i algunes agrupacions electorals locals com COP-Compromís i anteriorment Participació Popular. Quan dic conservadors i de dretes, parlo de Alianza Popular, Partit Popular, Ciutadans, Convergència i Unió i a l’àmbit local Independents per Ripollet, Agrupació per Ripollet.
Si mirem les eleccions municipals del 1979, els partits d’esquerres van sumar el 78% del vots, les dretes varen treure el 22%. Les eleccions generals del 1979, també van confirmar que el 67% va votar a partit d’esquerres i el 33% a partits de dretes, això abans de l’efecte Felipe que al 1982 va confirmar a Ripollet un vot d’un 70% d’esquerres.
Si fem una ullada a les eleccions realitzades durant aquest 2015 a Ripollet, municipals al maig i catalanes al setembre, podem observar un canvi molt significatiu. En les municipals es manté la tendència d’un vot d’esquerres en un 69,72% i un vot de dretes d’un 28,63%. Però en les catalanes del 27 de setembre hi ha un factor que trenca aquesta tendència. L’aparició del partit de Ciutadans com un partit que s’ha identificat com nou (malgrat que ja feia 16 anys que estava en el parlament català) jove, progressista, i fins i tot un llenguatge confós d’una certa esquerra propera al Partit Socialista i més de centre que el Partit Popular.
Darrera d’aquesta projecció que han fet els mitjans de comunicació amb el Rivera i Ciutadans per situar-lo com alternativa de govern, o com a suport d’un govern de coalicions amb el PP o PSOE hi ha una altra realitat que voldria destacar perquè els votants de Ciutadans han passat de ser en les municipals un 13% (1.848) a un 27,33% a les catalanes (5.584), sent el partit més votat a Ripollet, un poble que des de la transició vota un 70% de mitjana a les esquerres. Els votants d’esquerres van arribar a ser 9.815 a les municipals del maig i pel que sembla Ciutadans s’ha portat gaire bé 4.000 d’aquests vots a les catalanes.
No és creïble, com diuen aquest partits conservadors (PP, Ciutadans i un sector significatiu del PSOE que pertanyen a famílies polítiques conservadores i liberals governants en Europa) que estan aplicant, en contra de la seva voluntat, reformes laborals (que estan causant un descens salarial i un augment de la precarietat) i retallant la despesa pública social i privatitzant els serveis públics. Hem vist com s’escuden en atribuir a les pressions del Banc Central Europeu i Brussel·les. Que hi hagi tals pressions no justifica que el Partit Popular i Ciutadans que també pertanyent als liberals no faci seves les polítiques neoliberals. L’externalització de responsabilitats cap els altres vol ocultar que la major responsabilitat recau en la ideologia d’aquests partits i que continuaran fidels a les polítiques de reformes neoliberals que han afectat ja tant al benestar com a la qualitat de vida de les classes populars.
El que en realitat es perfila amb Ciutadans al Govern és el que sempre han volgut aconseguir les polítiques de dretes neoliberals: el descens dels salaris, la disminució de la protecció social i la reducció de la despesa pública incloent la social.
Així que ningú es presti a l’engany, votar el 20 de desembre a Ciutadans, i les altres forces conservadores i de dretes com Partit Popular, és anar en contra de la majoria de les classes treballadores i el benestar social.
Nicolás Castellano
Article d’opinió. La REVISTA DE RIPOLLET no es solidaritza necessàriament ni es fa responsable de l’opinió dels col·laboradors.