Bústia: Resposta a la carta sobre el porta a porta

Bon dia, volia aportar dues idees sobre el nou sistema de recollida que implantarem a Ripollet a finals de juny, en resposta al veí David que va escriure la setmana passada.
La primera és que el model que hem dissenyat per Ripollet està molt pensat per aquesta ciutat. No hem fet còpia i enganxa del que funciona ja a més de 200 municipis de Catalunya, inclosos Lleida i Girona, sinó que hem mirat què fan a Europa, amb èxit, a ciutats com Anvers o Berlín i també a algunes de mediterrànies com totes les del nord d’Itàlia. I hem vist què ha fallat a Sant Andreu, quins canvis han implementat per resoldre aquests problemes, què ha funcionat i què no. I hem copiat les millores.
És a partir de totes aquestes experiències contrastades que construïm el model de recollida per Ripollet, amb funcionaments diferenciat segons el territori i el sector: no és igual pels habitatges que pels comerços o l’hostaleria, no és igual al nucli que al Pont Vell i Tiana. Combinen porta a porta d’algunes fraccions amb contenidors tancats per d’altres, adaptant a Ripollet un model que ja funciona a Catalunya i a la resta del món.
I la segona idea és que aquest nou model l’explicarem a tothom. Ara hem començat per entitats, però al mateix temps visitem totes i cada una de les activitats econòmiques de la ciutat, per dimensionar el residu que produeixen i explicar-los en persona el funcionament. Proposem tallers a tots els centres educatius. Contactem amb els presidents de les escales per donar solucions individualitzades per cada cas, tant si la vorera és estreta com si no es disposa d’espais comunitaris. I finalment, a tots i cada un dels veïns i veïnes, els explicarem com funcionarà i els acompanyarem en el canvi, però no com fan els bancs amb els caixers automàtics: els nostres educadors ambientals seran al carrer per ajudar i facilitar a tothom l’adaptació al nou sistema.
Hi ha moltes coses a canviar per lluitar contra la degradació ambiental del planeta. De les que podem fer com a municipi, i sobretot com a veïns i veïnes, el tractament correcte dels residus que produïm és la que més impacte té sobre el medi ambient.
Nosaltres, com a Decidim i des de l’Ajuntament, estem fent tot el que està a les nostres mans perquè Ripollet aporti, és l’hora que les ciutats ens hi sumem al canvi. Ens hi posem totes?
Pilar Castillejo – Regidora de Serveis Municipals
Article d’opinió. La REVISTA DE RIPOLLET no es solidaritza necessàriament ni es fa responsable de l’opinió dels col·laboradors.